Gulaș unguresc a la Ioana














Deși nu sunt fană unguri..., ADOR ACEASTĂ REȚETĂ, SE SPUNE FELUL LOR TRADIȚIONAL DE MÂNCARE... AM FOST DE VREO 9-10 ORI PRIN UNGARIA ȘI RECUNOSC CĂ DEȘI DIFERIT REALIZAT OARECUM, FIE DIN PUI, VACĂ SAU PORC, CHIFTELUȚE SAU GOGOȘI, GULAȘUL A FOST LA FEL DE BUN ȘI DE ...PICANT!!.. CE POT SĂ MAI SPUN.. URMĂRIȚI-MĂ ÎN TIMP CE ÎNCERC SĂ LE FUR REȚETA!!!!
Ingrediente:
  • 500 g carne de vita/porc
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 ardei
  • un ardei iute
  • un morcov
  • o cutie de rosii in suc propriu (200 g)
  • 2 frunze de dafin
  • o lingurita chimen
  • o lingurita pasta de ardei (sau boia dulce)
  • 2 cartofi
  • 200 ml vin rosu
  • ulei, sare si piper
  • Gulasul unguresc de vita este o mancare sau o supa groasa cu cartofi ori galuste (eu prefer gulasul cu cartofi, galustele imi place sa le pun la papricas). Gulas ar inseamna vacar/de vaca, asa ca normal ar fi sa folosim o carne de vita, insa cum nimic nu este normal pe lumea asta, multa lume face gulasul unguresc cu carne de porc. Daca nu-l agream, putem renunta la dafin, chiar si la ardeiul iute, dar din gulas n-ar trebui sa lipseasca chimenul.
  • Punem cateva linguri de ulei intr-o cratita si, dupa ce acesta s-a incins, adaugam ceapa si usturoiul tocate. In momentul in care observam ca ceapa incepe sa devina sticloasa, adaugam carnea de vita taiata cubulete mici. Deoarece fierbe mai repede si este mai frageda, pentru gulasul unguresc ar fi de preferat sa folosim o carne de vitel. Calim cubuletele de vita alaturi de ceapa pana cand carnea isi va schimba culoarea, devenind mai albicioasa. 
  • Apoi adaugam morcovul taiat rondele, o lingurita cu pasta de ardei (sau boia), un ardei iute, doua frunze de dafin, o lingurita de chimen si un pahar de vin rosu (200 ml). Lasam gulasul unguresc sa fiarba la foc mic aproximativ 30-45 de minute (pana cand carnea de vita este facuta pe jumatate) si apoi adaugam o cutie de rosii in suc propriu. 
  • Lasam in continuare gulasul de vita sa fiarba la foc mic pana cand se fierbe carnea, dupa care adaugam ardeiul taiat in fasii mai mari si cartofii taiati taraneste (bucati mari). Completam cu apa calduta (sau supa), cam cat sa depaseasca cu doua degete gulasul. Pentru a se fierbe si cartofii, mai lasam gulasul sa fiarba la foc mic inca 15-20 de minute. Durata de fierbere a gulasului unguresc de vita este direct proportionala cu varsta vitei de la care provine carnea folosita, deci cu cat vita este mai batrana, cu atat va trebui s-o fierbem mai mult.
  • Merci mult pentru ponturi: www.barbatlacratita.ro

Comentarii